Dit zijn de beste (gratis) tools om goed online onderzoek mee te doen
Door Eelco Markensteyn, eigenaar van marktonderzoeksbureau EM Onderzoek
Leestijd: 8 tot 12 minuten
Inleiding: De wirwar aan online onderzoek tools
Daar zit je dan, met een mooi Word document dat bestaat uit zorgvuldig opgestelde vragen. Je vragenlijst voor het uit te voeren marktonderzoek is afgerond. Je hebt verder ook al bepaald dat de data verzameld zullen gaan worden via een online enquête, aangezien je over een mooie lijst met e-mail adressen beschikt. Nu nog de vragenlijst omzetten naar online, zodat het veldwerk kan beginnen.
Maar daar begint de ellende, want moet ik een marktonderzoeksbureau inschakelen om de vragenlijst te programmeren? Of kan ik het ook gewoon zelf doen? En als ik voor de laatste optie kies, met welke online onderzoekstool moet ik dan aan de slag gaan? Kwestie van Google gebruiken en op zoek gaan wellicht? Succes zou ik zeggen, want tik daar maar eens de zoekterm tool voor online onderzoek in. Dat leidt tot 1,75 miljoen resultaten. En ga dan maar eens een geschikte tool vinden. En zoeken op online research tool dan? Een schokkende 416 miljoen resultaten! Succes met zoeken…
(Bijna) gratis versus heel erg duur
Waar moet je op letten bij het kiezen van een tool voor online onderzoek?
Omdat ieder marktonderzoek anders is, kan ik slechts ten dele een generieke opsomming met opties geven waar een online onderzoekstool aan moet voldoen. Deze geef ik zo meteen uiteraard wel, want er zijn wel degelijk zaken die de tool absoluut moet kunnen. De rest is persoonlijk en daarom raad ik je aan om een lijst met eisen en wensen te maken waar de tool aan moet voldoen. Op basis daarvan kun je vervolgens een goede keuze maken. Blijkt er vervolgens een gratis onderzoekstool te zijn die aan al jouw wensen voldoet? Dan ben je spekkoper en kun je zonder bijkomende kosten het marktonderzoek doen. In veel gevallen zul je echter uitkomen bij de betaalde versie van zo’n gratis tool. Simpelweg omdat daarmee wel al je wensen en eisen vervuld zullen zijn.
Om je alvast wat op weg te helpen, volgt hieronder een lijstje met opties waar een tool voor online onderzoek sowieso over moet beschikken:
- De tool moet webbased zijn, wat betekent dat je toegang krijgt via een login op een website. Blijf echt weg van die paar tools die je op een laptop of pc moet installeren, simpelweg omdat deze vaak traag en omslachtig zijn en je niet overal en altijd toegang kunt hebben tot je online vragenlijst. Via een online tool kun je namelijk ook op een tablet of zelfs via een smartphone werken aan je vragenlijst.
- De tool moet een ruime keuze aan vraagtypen hebben, zodat al jouw vragen eenvoudig te programmeren zijn.
- De gebruiksvriendelijkheid van de tool moet hoog zijn, zeker wat betreft het daadwerkelijk maken van de vragenlijst. Dat moet zelfs een leek op dat gebied binnen enkele muisklikken begrijpen.
- Je moet eenvoudig routing in de vragenlijst aan kunnen brengen, zodat respondenten bepaalde vragen wel of juist niet voorgeschoteld krijgen.
- Je moet in staat zijn om het voor je marktonderzoek vereiste aantal respondenten te behalen. Hierin moet de tool dus geen beperking vormen.
- Het moet mogelijk zijn om e-mails met een deelname link te versturen richting potentiële deelnemers.
- De verzamelde data moeten eenvoudig te downloaden zijn als SPSS databestand of Excel document.
- De geprogrammeerde vragenlijst moet zowel op pc of laptop als smartphone of tablet in te vullen zijn, zonder beperkingen. De tool moet dus geschikt zijn voor mobiel onderzoek.
- Alle vragen op een pagina of juist een pagina voor iedere vraag? Je moet in ieder geval de keuze hebben.
- Alle standaard teksten en foutmeldingen moeten beschikbaar zijn in het Nederlands of eenvoudig zelf te wijzigen zijn naar het Nederlands. Of iedere andere gewenste taal natuurlijk.
- Het uiterlijk van de vragenlijst moet eenvoudig naar eigen wensen en eisen aan te passen zijn.
En verder moet de tool datgene kunnen wat nodig is voor jouw specifieke online onderzoek. Want alleen dan zul je uiteindelijk een goed marktonderzoek uit kunnen voeren.
Goed online onderzoek dankzij een van deze zes (gratis) tools
Tool nummer 1: SmartSurvey

SmartSurvey is van Britse makelij. Een account is zo aangemaakt. Kwestie van e-mailadres en wachtwoord invullen en je kunt van start met de gratis variant. In die gratis versie heb je alle standaard vraagtypen tot je beschikking, kun je audio en video toevoegen aan je vragenlijst, kun je een aantal standaard templates kiezen voor je vragenlijst en kun je jouw vragenlijst beschikbaar stellen aan respondenten via een linkje op bijvoorbeeld een website of via social media. Uitsturen van e-mails is in de gratis versie niet mogelijk. Ook kun je geen vragen verbergen of juist voorleggen aan specifieke respondenten. Je eigen vormgeving instellen voor de vragenlijst gaat ook enkel in een betaalde variant. De prijzen voor een betaalde account variëren van 25 pond per maand tot volledig maatwerk waarbij de prijs vooraf niet gegeven wordt. Alle features die binnen een bepaalde betaalde versie vallen, vind je hier.
Het is een prima online onderzoekstool die van veel gemakken voorzien is. Leuke bijkomstigheid is de mogelijkheid van het online bekijken van de resultaten. Dit kan al in de gratis versie. Het programmeren van een vragenlijst gaat snel en is eenvoudig. Er is wat mij betreft weinig dat deze tool niet heeft. Is er dan ook nog iets op aan te merken? Ja hoor, al is dat strikt persoonlijk. Het uiterlijk van de tool vind ik namelijk niet echt sprekend of sprankelend. Ook diverse standaard templates voor de online vragenlijsten zijn niet echt van deze tijd. Ook dit is persoonlijk. Uiteindelijk is er slechts een echt nadeel te melden. Het is namelijk niet mogelijk om de data te exporteren als SPSS databestand. En aangezien SPSS toch echt het programma is om data te analyseren, vind ik dit eigenlijk niet meer kunnen in deze tijd.
Tool nummer 2: SurveyMonkey

Ik vermoed dat dit de meest bekende en ook meest gebruikte online tool is om internet onderzoek te doen. En dat is niet zonder reden, want SurveyMonkey is simpelweg een zeer gebruiksvriendelijke tool. Uiteraard is de meest basic versie gratis. Die is wel erg beperkt als ik heel eerlijk ben. In de gratis versie heb je de keuze uit 13 vraagtypen, de meest gangbare binnen het online onderzoek uiteraard. Fijn aan de pagina waarin je de vragenlijsten maakt, is dat het mogelijk is om via drag and drop je vragenlijst te maken. Dat voorkomt heel veel klikwerk en werkt wel zo prettig. Het programmeren van de vragenlijst gaat lekker snel, al vind ik het overzicht van de vragenlijst die je aan het maken bent niet zo heel erg duidelijk. De grootste beperking aan de gratis versie is het aantal respondenten dat je kunt verzamelen. Dat zijn er namelijk 100 per onderzoek. En je bent beperkt tot het stellen van 10 vragen.
Waarom dan die populariteit, want bovenstaande is lang niet altijd even positief. Klopt, want dat gaat allemaal over de gratis versie. SurveyMonkey geeft je namelijk in de betaalde versies veel voor relatief weinig geld. Voor slechts 39 euro per maand heb je eigenlijk alles tot je beschikking dat nodig is voor heel goed online onderzoek. Geen beperkingen wat betreft het aantal vragen of deelnemers per onderzoek, uitnodigen via e-mail, de mogelijkheid om real time de voortgang van het veldwerk te bekijken, een mooi online dashboard voor je onderzoeksresultaten en gelukkig ook de mogelijkheid om resultaten te exporteren als SPSS bestand. SurveyMonkey is al met al echt een prima keuze, waarbij ik het daadwerkelijk programmeren van de vragenlijst niet altijd even overzichtelijk vind.
Tool nummer 3: KwikSurveys

Het leuke aan KwikSurveys is dat je het voor meer dan enkel je online vragenlijsten kunt gebruiken. Het is een tool waarmee je standaard ook contactformulieren of polls kunt maken bijvoorbeeld. Wellicht niet nodig voor dat ene online onderzoek, maar wel leuk om erbij te hebben. Het overzicht waar al je projecten staan is simpel en duidelijk. Per vragenlijst kun je eenvoudig kiezen welke acties je wil ondernemen, van wijzigingen doorvoeren tot het bekijken van de resultaten. Het aantal verschillende typen vragen in de gratis versie is mager. En het gekke is dat het bijvoorbeeld wel mogelijk is om een ranking vraag te maken, maar niet om een tekstvraag te stellen. Een beetje een gekke keuze, maar wellicht bewust genomen om zo toch een hip vraagtype aan te bieden. Bij het maken van een vragenlijst is gekozen om te werken met tabbladen, met iedere vraag in een apart tabblad. Dat vind ik zelf hinderlijk werken, omdat je zo meerdere muisklikken nodig hebt om bij een vraag te komen. Liever heb ik alle vragen onder elkaar staan op dezelfde pagina. Omdat in de gratis versie advertenties getoond worden, kun je ongelimiteerd respons verzamelen en zijn er ook geen grenzen aan het aantal te stellen vragen. Dat oogt niet echt professioneel, maar je kunt ervoor kiezen.
Ga je voor de betaalde versie dan ben je, als je onbeperkt respons wil verzamelen en vragen wil stellen, 180 euro per jaar kwijt. En zeg nu zelf dat is alles behalve duur. Dan ben je verlost van advertenties, kun je data naar SPSS exporteren, kun je audio en video toevoegen aan je vragenlijst en kun je maandelijks 50.000 e-mails sturen om respons te vergaren. Veel voor weinig geld al zeg ik het zelf. Behalve de wijze waarop de vragenlijsten geprogrammeerd worden, met het gebruik van de eerder besproken tabbladen, kwam ik een nadeel tegen dat voor met name marktonderzoekers kan leiden tot het kiezen van een andere tool. Wat dat is? Nou, dat je antwoorden op eerder gegeven vragen niet terug kunt laten komen in het vervolg van de vragenlijst. Dat kan heel handig zijn, wanneer je iemand wil ondervragen over een specifiek gegeven antwoord en niet voor iedere antwoordoptie een andere vraag wil programmeren. Heb je dat niet nodig voor je onderzoek dan is dit echt een hele goede keuze.
Tool nummer 4: Survio

Is het geen SurveyMonkey vragenlijst die je tegen komt, dan is het er wel eentje van Survio. Ook deze tool wordt vaak ingezet bij online onderzoek. En niet zonder reden als ik heel eerlijk ben. De tool is overzichtelijk, eenvoudig in het gebruik en geeft je in de gratis versie ook al aardig wat mogelijkheden waaronder alle vraagtypen. Erg handig. De beperkingen ten opzichte van de betaalde varianten zitten in de beperkte respons die je kunt verzamelen, het niet kunnen uitnodigen via e-mail en de beperkte mogelijkheden om de binnengekomen data te analyseren of online te bekijken. Je vragenlijst staat lekker overzichtelijk op een pagina, het is allemaal mooi vormgegeven en biedt de mogelijkheid om alle vragen uiteindelijk onder elkaar te tonen voor de respondent of om iedere vraag op een aparte pagina weer te geven. Je hebt de beschikking over alle beschikbare sjablonen (100+). En omdat je een Nederlander bent en via de Nederlandstalige site een account kunt aanmaken, zijn alle standaardteksten ook al in het Nederlands! Dat scheelt je een hoop tijd.
Over naar de extra features in de betaalde versies. Voor een kleine 55 euro per maand (dat is een bedrag met een korting van 40%) beschik je over alle opties die Survio te bieden heeft. Dat betekent 500.000 e-mails per maand om te versturen, geen grenzen wat betreft het aantal vragen, te verzamelen respondenten of aantal online vragenlijsten, een online dashboard met resultaten dat je kunt delen met klanten of collega’s en nog veel meer. Alleen is het ook nu echt onbegrijpelijk dat de data wel te downloaden of exporteren zijn als PDF, Excel of zelfs middels een compleet Word rapport, maar niet als SPSS bestand. Dat kan enkel indirect door een CSV bestand te genereren en te importeren in SPSS. Het mag bekend zijn dat ik dat echt niet snap. Het zou voor mij de reden zijn om deze tool niet te gebruiken, hoe goed ie verder ook is.
Tool nummer 5: SurveyGizmo

Ja, er was een vorige versie van deze blogpost en daarin behandelde ik vijf tools die je weinig of geen geld kosten als je onderzoek gaat uitvoeren en hiervoor een internetvragenlijst moet programmeren. Begin 2017 ben ik echter als freelance marktonderzoeker nauw betrokken geweest bij een project binnen het telecombedrijf INTO Telecom. Bovenaan het takenlijstje stond het kiezen van een survey tool waarmee zowel goede internetvragenlijsten gemaakt konden worden als heldere en overzichtelijke online rapporten of dashboards gegenereerd konden worden. De keuze viel na het nodige testwerk op SurveyGizmo. En als ik heel eerlijk ben, dan speel ik zelf ook met de gedachte om hier een betaalde licentie voor aan te schaffen. Waarom dan? Dat zal ik hieronder toelichten.
De gratis versie is prima geschikt voor een kleinschalig onderzoek via internet. Je kan maximaal 25 vragen programmeren en kan daarbij de meest voorkomende en gebruikte vraagtypen opnemen in je vragenlijst. Per vragenlijst mag je maximaal 100 respondenten verzamelen. Dat is niet heel veel, maar wel voldoende om iets te weten te komen over je doelgroep of achterban. Het programmeren is trouwens een fluitje van een cent en heb je echt zo onder de knie. De teksten en meldingen in je vragenlijst zijn standaard in het Engels, maar die kan je in de gratis versie gelukkig aanpassen. Ook qua vormgeving en kleurstelling is een en ander aan te passen. De vragenlijst kan enkel verspreid worden door een link te gebruiken, maar je bent wel vrij om zelf te bepalen of je die link naar mensen toestuurt via e-mail, dat je deze invoegt in een website of dat je de link verspreidt via social media kanalen. De voortgang van je onderzoek kan online gevolgd worden. En heb je eenmaal voldoende respondenten behaald dan zijn de data online te bekijken en te exporteren in een Excel document.
Voor slechts 25 euro per maand, en omdat je een jaarlicentie afneemt dus voor 300 euro per jaar, heb je een prima tool waarmee je oneindig veel vragenlijsten kan maken en geen restricties meer hebt wat betreft het aantal respondenten of completes. Ook krijg je er tal van andere features bij waarmee je gewoon goed online onderzoek kan doen. Ben je echt veeleisend dan zul je vanzelfsprekend een duurdere licentie nodig hebben, waarbij je voor een individuele licentie maximaal 1.500 euro kwijt bent. Maar dan krijg je ook echt alles wat je onderzoekshart begeert!
Update augustus 2018: Tja, en zo beoordeelde ik een prima tool voor het maken van internetvragenlijsten en het online verzamelen van data en zo is er helemaal niets meer te vinden op de SurveyGizmo website over prijzen. Voor alles moet de afdeling sales worden geraadpleegd. Dat betekent meestal weinig goeds. Het zou voor mij in ieder geval een belangrijke reden zijn om deze tool niet in overweging te nemen, hoe goed de features ook zijn.
Update december 2018: En inmiddels zijn er ook weer prijzen beschikbaar op de website van SurveyGizmo voor individuele licenties. Prijzen zijn iets gestegen, maar dat maakt deze surveytool nog altijd niet heel duur als je het afzet tegen de features. Maximaal 1.800 dollar (ongeveer 1.600 euro) ben je kwijt voor een individuele licentie.
Tool nummer 6: QuestionPro

Tja en dan QuestionPro. Niet of nauwelijks bekend in Nederland, maar zeker niet bij mij. Het is namelijk de onderzoekstool die EM Onderzoek gebruikt voor al het online onderzoek. En het is daarmee niet meer dan logisch dat het mijn persoonlijke favoriet is. Dan gaat het wel over een betaalde versie. Daar kom ik zo op. Eerst de gratis features behandelen. Je krijgt toegang tot de 15 standaard vraagtypen, waar ook de drag and drop of ranking vragen toe behoren. Wel zo leuk voor de respondent. In de gratis versie is het niet mogelijk om vragen over te slaan op basis van eerder gegeven antwoorden. Per vragenlijst kun je 100 respondenten verzamelen. Het aantal enquêtes in de gratis versie is onbeperkt. Je kunt bovendien online het veldwerk bijhouden in real time. Aan het einde van je onderzoek is dat gelijk je online dashboard met resultaten. En de vragenlijsten zijn geoptimaliseerd voor smartphone en tablet. De tool is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk en vragenlijsten worden op een en dezelfde pagina geprogrammeerd.
De beperkingen qua te verzamelen respons zullen ook nu tot gevolg hebben dat betalen voor deze tool een noodzakelijke optie is. Er zijn drie betaalde varianten, beginnend bij 12 dollar per maand. Voor de duurste versie wordt een prijs op maat gemaakt die uit kan komen op 3.000 dollar. Voor die 12 dollar per maand krijg je meer vraagtypen, kun je mensen een e-mailherinnering sturen als ze nog niet hebben deelgenomen, kun je wel vragen over slaan op basis van eerdere antwoorden en krijg je 24 vraagtypen tot je beschikking. Wat je dan nog niet hebt is het veelbesproken exporteren naar SPSS. Dat kan wel met de betaalde versie waarbij je 75 dollar per maand betaalt. Het aantal beschikbare vragen stijgt naar 33, je kunt het uiterlijk van de vragenlijst op maat maken en je kunt van ieder onderzoek al een rapport downloaden in word, Excel of PowerPoint. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan. Jawel, want je bent gebonden aan het uploaden van 50.000 e-mailadressen. Gelukkig kun je, wanneer een onderzoek is afgerond, maillijsten weer verwijderen waardoor de kans klein is dat je over dat aantal heen zal gaan.
Tot slot nog even aandacht voor Google Forms

Ik ontkom er haast niet aan om toch ook nog even aandacht te besteden aan Google Forms. Want Google heeft haast voor ieder probleem wel een oplossing en dus ook voor het fenomeen online enquête. Google Forms is super simpel en werkt lekker snel. Het is wel beperkt in de mogelijkheden en in mijn optiek enkel te gebruiken bij eenvoudige vragenlijsten waarbij iedere respondent alle vragen dient te beantwoorden en geen vragen moet overslaan. Ook kun je vanuit Google Forms geen e-mails verzenden aan alle potentiële respondenten. Daar zou je dan iets als MailChimp of Outlook voor moeten gebruiken. Maar voor vlug even een onderzoekje dat je online wil delen of waarbij je enkel een linkje nodig hebt dat je via andere kanalen wil verspreiden, dan kun je hiermee prima uit de voeten.
Tot zover de online onderzoek tools, en nu aan de slag!
Hopelijk helpt dit lijstje met het kiezen van een goede tool om je online onderzoek mee uit te voeren. Heel veel succes toegewenst! Wie weet heb je nog iets aan deze tips om geweldig online marktonderzoek uit te voeren. Zijn er vragen, opmerkingen, tips of suggesties dan nodig ik je van harte uit om deze als commentaar achter te laten. Zo kunnen we met z’n allen iedereen helpen die goed online onderzoek wil doen. En weet je nog mensen die baat hebben bij dit lijstje, omdat ze op het punt staan om een internet onderzoek uit te gaan voeren? Deel deze blog dan met ze. Zo helpen we elkaar weer een beetje en zorgen we ervoor dat het marktonderzoek dat we met z’n allen uitvoeren weer een beetje beter wordt.
Omdat een blog een momentopname is en gedurende de tijd zaken kunnen veranderen, zal ik aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar de tools kritisch onder de loep nemen. En natuurlijk zoeken naar nieuwe of andere tools die de moeite van het vermelden waard zijn. Zo blijft deze lijst altijd actueel.
En zit je helemaal niet te wachten op het zelf maken van je vragenlijst of het zelf uitnodigen van jouw klanten via e-mail? Geen probleem! Laat EM Onderzoek dan werk uit handen nemen voor je en vraag een offerte of kostenindicatie aan voor het uitvoeren van jouw online onderzoek.
Beste Eelco,
Wat fijn deze blog! Er is zoveel keuze, dat ik het een beetje kwijt ben geraakt :-).
Ik wil voor mijn bedrijf eigenlijk een enquete maken, een “client questionnaire” waarbij ze na hun reis enkele vragen over ons, hun gids, de bezochte lodges en hun reis kunnen beantwoorden. Zodat wij aan de hand daarvan onze service kunnen verbeteren, en we weten hoe de klanten over ons als bedrijf denken. We delen deze vragenlijsten nu op papier uit, maar ik zou dit graag online willen gaan doen.
Wat is je advies of tip voor welk programma we hiervoor kunnen gebruiken? Het gaat wel om meer dan 100 vragenlijsten (althans, dat hoop ik, want dan gaan de zaken goed :-)).
Alvast enorm bedankt!
Hallo Patricia,
Dank voor je reactie en goed om te lezen dat je klanten na hun reis wat vragen wil gaan stellen. In principe zijn alle tools daar geschikt voor, want 100 ingevulde vragenlijsten of iets daarboven zijn geen grote aantallen hoor. Voor een gratis survey tool kun je allicht even bij Questionpro kijken. Daar kun je zonder betaling 300 ingevulde vragenlijsten verzamelen. Dat moet voorlopig genoeg zijn.
Succes!
Beste Eelco,
Dank voor je heldere informatie. Wij zijn voor ons kantoor (bureau voor onderzoek en advies) op zoek naar een vervangende tool. We gebruiken nu LimeSurvey, maar lopen tegen een aantal beperkingen aan.
We zijn ons dus aan het oriënteren op een andere tool.
Maar … ik kan nergens vinden waar de (ingevoerde) data wordt opgeslagen. Het gaat soms om privacygevoelige informatie en we willen dit op onze eigen (cloud)server laten opslaan en niet ergens in een cloud waarvan we niets weten.
Weet jij hoe deze tools daarmee omgaan?
Hallo Anja,
Goede vraag en zeker iets om aandacht aan te schenken bij het komen tot een goede keuze voor een nieuwe survey tool.
Vanzelfsprekend weet ik niet van iedere survey tool waar en hoe data wordt opgeslagen c.q. wat de mogelijkheden zijn om dat op een eigen server op te slaan. Ik vermoed dat bij een wat duurdere/zwaardere licentie die mogelijkheden voor eigen opslag zeker bespreekbaar zijn. Sommige survey tools bieden, als die eigen opslag niet mogelijk mocht zijn, in ieder geval de mogelijkheid om de data buiten de VS en in Europa op te slaan. Dat is AVG technisch in ieder geval een veiliger optie. Zo heb ik zelf onlangs mijn licentie omgezet naar Europese data opslag, zodat EM Onderzoek volledig voldoet aan de AVG normen.
Ik zou dus zeggen: vraag het na bij een paar tools. Dan heb je het antwoord snel. Succes met jullie keuze!
Zou ook eens ThesisTools Pro bekijken (https://www.thesistoolspro.com/ ). Dat is gratis en vrijwel onbeperkt. Zelfs relatief eenvoudig om je data om te zetten naar SPSS.
Hallo Peter,
Dank voor je reactie. ThesisTools is mij bekend. Echter is de tool bij mijn weten niet zomaar beschikbaar voor iedereen. De tool is uitsluitend te gebruiken door studenten, verenigingen, non-profit organisaties of vergelijkbaar. Een commerciële marktonderzoeker als ik mag er dus geen gebruik van maken. Gelukkig is ie dus wel beschikbaar voor tal van personen of organisaties zonder winstoogmerk. Ik heb de tool zelf verder niet uitgeprobeerd helaas, maar ben wel benieuwd of ie aan al mijn “wensen en eisen” zou voldoen op het gebied van vraagtypen, gebruik van media, routing en online rapportage.
Groet,
Eelco
Dag Eelco,
Dank voor je blog. Ik ben bezig met het ontwerp van een e-learning en wil daar via een link een aantal persoonlijkheidstests aan toevoegen. Het liefst zou ik hebben dat mensen meteen na invulling zelf ook hun persoonlijke score te zien krijgen of kunnen downloaden. Bestaat die mogelijkheid in gratis versies?
Groet, Steven
Hallo Steven,
Dank voor je reactie! Leuk dat je bezig bent met een zoektocht om persoonlijkheidstests online aan te bieden en daar een geschikte tool voor zoekt.
Ondanks dat ik alle beschreven tools uitgebreid getest heb, gaat mijn kennis niet zo ver dat ik van iedere survey tool tot in detail weet wat je wel of niet beschikbaar hebt in de gratis versie. Wat ik je wel in zijn algemeenheid kan zeggen, is dat een standaard online vragenlijst vaak minder geschikt is. Niet zozeer om vragen te stellen, maar wel om een persoonlijke score (met uitleg) te geven en deze beschikbaar te stellen als download. Daarom bieden deze tools ook zogeheten online quizzen aan en daarmee is dit wel mogelijk. Die quizzen zijn alleen niet gratis over het algemeen en enkel beschikbaar in een betaalde licentie.
Succes met je zoektocht naar een goede tool en succes met het ontwerpen van je e-learning!
Eelco
Hi Eelco,
Ik weet niet of u er bekend mee bent, maar in Nederland maken wij gebruik van een puntensysteem, ook wel huurprijscheck genoemd. Met deze Huurprijscheck kan je een goede inschatting krijgen van de maximale huurprijs van een zelfstandige woonruimte. Tevens wil ik voor een opdracht in plaats van een enquete een soort tool maken Wat op de huurprijscheck lijkt. Dus iemand vult de antwoorden in en daarna krijgt diegene in een resultaat te zien wat die kan doen. Weet u waar ik dat kan vinden?
Bedankt!
Hoi Romee,
Dank voor je bericht en dank voor je vraag. Omdat ik de huurcheck enkel van naam ken, maar deze nooit zelf heb ingevuld, ben ik even gaan Googelen. Huurprijscheck gevonden en bekeken (ik heb die van de Huurcommissie bekeken). Die check moet echt maatwerk zijn en is niet zomaar iets dat snel in een (enquête) tool gemaakt kan worden denk ik. Ik zou in ieder geval niet direct een survey tool weten waar je dit eenvoudig in kan (na)maken. Waar je het dan wel kunt vinden? Weet ik eigenlijk ook niet. Helaas kan ik je kortom niet echt verder helpen in je zoektocht.
Eelco
Hoi Eelco, wat fijn dat je deze blog hebt geschreven. Bedankt!
Ik heb ook een vraag. Momenteel gebruiken wij Survey Monkey (betaalde versie) naar tevredenheid als het om meerdere personen gaat. Echter missen wij bij de analyse de mogelijkheid om de uitkomst ( ingevulde vragen + ingevulde antwoorden) van 1 persoon over te kunnen zetten in bijvoorbeeld een PDF bestand.
Heb jij enig idee of dit bij de andere onderzoeksprogramma’s wel mogelijk is?
Groetjes,
Suzanne
Hallo Suzanne,
Dank voor je compliment betreffende de blog. En dank ook voor je vraag. Sorry dat de reactie nu (pas) komt. Vakantie. Nu weer aan de slag en dus kan ik je vraag ook beantwoorden.
Gek dat dit binnen Survey Monkey niet kan, althans niet binnen jullie betaalde versie. Geen idee welke dat is natuurlijk, weet ook niet uit mijn hoofd of er licenties zijn van de tool waarbinnen het wel kan. EM Onderzoek gebruikt Alchemer (voorheen SurveyGizmo) en daarin kan het in ieder geval wel. Binnen deze survey tool kun je, net als in Survey Monkey, online dashboards maken. Deze kunnen ook worden toegespitst op een enkele respondent. En dat individuele dashboard kan vervolgens ook opgeslagen worden als offline bestand en dus ook als PDF. Welke andere tools deze optie ook hebben, weet ik niet uit mijn hoofd. Maar er zijn vast meerdere tools waarbinnen dit kan.
Groet,
Eelco
Beste Eelco,
Bij alle (gratis) online enquete-tools is het enkel mogelijk een een generieke link te maken. Een respondent kan de poll dus meerdere keren invullen. Dat vertroebelt de validiteit. Zo kan een kandidaat 100x op zijn voorkeursantwoord stemmen en zo de poll ontdoen van alle waarde. Is er een gratis enquete-tool beschikbaar waarbij elke respondent de poll maar één keer kan maken?
Hallo Peter,
Je aanname is gelukkig alles behalve juist. De suggestie wordt namelijk gewekt dat ook bij niet gratis tools er enkel de optie is dat respondenten meer dan een keer deel kunnen nemen. Als dat zo zou zijn, dan prijst een survey tool zich volledig uit de markt. Verder kan een respondent, wanneer een poll meer dan eens in te vullen is, in principe 100, 1.000 of weet ik hoe vaak deelnemen. Maar verplaats je eens naar jezelf. Zou jij dat gaan doen? Nee toch? Dan moet iemand wel heel veel tijd over hebben…
Terug naar je vraag. Is er een gratis tool waarbij een respondent slechts één keer kan deelnemen? Het antwoord is ja. Zoals vaker door mij aangegeven, heeft Questionpro een gratis versie waar geen andere survey tool aan kan tippen qua features. Heb net even in de lijst met features gekeken en daar staat bij de gratis versie keurig een vinkje bij de optie dat een respondent slechts eenmaal kan deelnemen. Ik zou daar dus even naar kijken om te zien of die tool verder ook geschikt is.
Beste Eelco,
Ik zou graag een enquête maken waarbij het mogelijk is om door te vragen op de door de respondent gegeven antwoorden. Stel dat de eerste vraag is: ‘Welke programma’s gebruikt u?’ En de respondent vult in: Word, Excel, Powerpoint, etc.. Dan zou ik graag bij de volgende vraag willen stellen: ‘Hoe vaak gebruikt u deze programma’s?’ Waarbij enkel Word, Excel en Powerpoint staan aangegeven met daarachter de keuzemogelijkheden: dagelijks, wekelijks etc., aangezien de respondent heeft aangegeven deze programma’s te gebruiken. Weet u in welke tool dit mogelijk is? Ik begrijp dat ik voor deze functie moet betalen, dat is geen probleem.
Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet,
Eva
Hallo Eva,
Dank voor je reactie onder mijn blog en dank voor je vraag.
Het antwoord is tamelijk simpel: alle betaalde opties van alle tools moeten dit kunnen. Ik gok zelfs dat er ook gratis versies zijn waarbinnen dit kan. Ik zou als ik jou was bij een paar tools even een gratis account aanmaken om ze te testen. En de features/opties per type abonnement/licentie nakijken. Vervolgens kies je de tool waar je het prettigst mee kan werken en waarbinnen je deze routing optie tot je beschikking hebt.
Succes met je onderzoek!
Eelco
Beste Eelco, ik vind online de site van ‘Enquete maken’. Deze ziet er aantrekkelijk uit, met name de mogelijkheden voor een onderzoek met ongeveer 50 vragen aan 400 deelnemers. Ik zie nergens reviews van deze site. Is dit een nieuwe site? En is deze enquete mogelijkheid bekend bij jou?
Hallo Kees,
Ik kom twee websites tegen die voldoen aan je omschrijving van ‘Enquete maken’. Ken ze allebei van naam en heb de websites naar aanleiding van je reactie ook nog even bekeken. De optie van 50 vragen aan 400 deelnemers zie ik nergens, dus wellicht is er nog een derde website die aan bovenstaande beschrijving voldoet. Verder zijn ze inhoudelijk niet echt bekend bij me.
Hoi Eelco, dank je wel voor dit heldere overzicht! Ik gebruik op het moment Survio, maar deze is zo tergend langzaam!? In ieder geval bij het instellen van filters. Ervaar jij dit niet? Daarom ben ik op zoek naar een andere goede tool, maar SurveyMonkey is (bij meer dan 1000) alleen jaarlijks te kopen, en ik ben op zoek naar maandelijks.
Hoi Sophia,
Aangezien ik Survio niet actief gebruik, kan ik weinig zeggen over de tijd die de tool neemt om bepaalde filters in te stellen. Heb je die 1.000 respondenten nodig per onderzoek? Is er nu een enkel onderzoek waarbij je dit aantal nodig hebt? Dan zou je wellicht even bij Questionpro kunnen kijken. De gratis versie biedt namelijk al de mogelijkheid om dit aantal respondenten te werven.
Dank Eelco voor deze duidelijke Blog, heel handig! Vanwege beperkt budget en beperkte wensen ben ik op zoek naar het liefst een gratis tool. Kun jij me zeggen of de bovenstaande opties qua privacy veilig zijn? Ik bedoel, kunnen de antwoorden die mensen invullen op enige manier gebruikt worden door de toolmaker zoals Google bij Google Forms? Of is dat erg overdreven/wantrouwend gedacht?
Hallo Marlies,
Als je bedoelt dat je de data die je verzamelt in een survey tool mag gebruiken voor analyses en dergelijke dan kan dat natuurlijk met iedere tool.
Op dit moment is er wat betreft de gratis versies van deze tools een duidelijk best te gebruiken tool en dat is Questionpro. Deze tool biedt op afstand de meeste features zonder dat je hoeft te betalen. En ook in de gratis variant is ie GDPR compliant, oftewel volledig AVG proof. Veilig om te gebruiken, zowel voor jou als de respondent.
Succes met je onderzoek!
Dank voor de snelle reactie, had het nog niet gezien. Het ging mij inderdaad om de AVG en de veiligheid voor de respondent . Omdat mijn respondenten persoonlijke vragen moeten (mogen) beantwoorden en ik niet wil dat een bedrijf/toolmaker vervolgens iets met die antwoorden zou kunnen doen. Ik zal Questionpro eens opzoeken, erg veel dank!
Hallo Marlies,
Graag gedaan! En nogmaals succes met je onderzoek!
Hoi Eelco,
Ik zie dat je actief reageert op vragen. Vandaar dus de volgende: ik ben aankomend buitenpromovendus en voor mijn promotieonderzoek ga ik waarschijnlijk aan de slag met zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek [dus ook: SPSS]. Het gaat om verschillende doelgroepen, waarbij de grootste héél groot is [zo’n 6.000 potentiële respondenten]. V.w.b. het aantal vragen en de soort vragen heb ik nog geen idee, maar dat zullen vooral meerkeuze, schaal [van 1 tot 7 bijvoorbeeld], ja/nee en sorteervragen zijn [dus: zet in de volgorde van belangrijkheid voor jou]. Op basis hiervan ben ik op zoek naar een enquête-instrument dat webbased maar ook via telefoon is te beantwoorden. Benaderen van respondenten zal vooral via mail en link naar het onderzoek gaan. Heb je advies, ook bijvoorbeeld over het tijdelijk nemen van een betaald abonnement? Dus bijvoorbeeld in de maanden waarin het kwantitatieve onderzoek uitgevoerd moet worden. Punt is dat ik als buitenpromovendus waarschijnlijk gewoon mijn eigen tool moet uitzoeken en betalen.
Hallo Johan,
Natuurlijk reageer ik actief! Wat is anders de meerwaarde van het schrijven van een dergelijke blog als ik me daarna stil houd? Ik vind het bovendien leuk om mensen via deze weg nog een beetje op weg te helpen, indien mogelijk uiteraard.
In jouw geval is het antwoord denk ik simpel wat betreft de tool die je zou kunnen kiezen. Ik zou, mede gezien het moeten betalen uit eigen zak, kijken bij Questionpro. Zij hebben een gratis versie die op afstand als winnaar uit de bus komt in vergelijking met andere tools. Er zal wat betreft de SPSS export alleen een kleine omweg zijn, want in de gratis versie kun je wel Excel exports maken, maar geen SPSS exports. Maar goed, een Excel inladen in SPSS kan vervolgens weer wel. Als je gaat kijken naar maandelijks opzegbare tools, dan kun je uiteraard bij SurveyMonkey terecht. En, al staan ze niet op de lijst (maar in een nieuwe blog met 15 tools komen ze wel), je kan ook even kijken bij Onderzoekdoen.nl. Nederlands bedrijf met dus een Nederlandstalige tool en een mooie prepaid variant.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met je onderzoek!
Hallo Eelco,
Dank voor het duidelijk artikel!
Ik zou graag een benchmarkonderzoek willen maken waar de resultaten vervolgens duidelijk worden weergeven in het rapport. Heb je een specifieke tool die je hiervoor aanraadt?
Hallo Erik,
Poeh, geen idee eigenlijk. Ik heb natuurlijk alle tools die ik heb beschreven ook echt getest. Maar dat is niet zo uitgebreid gedaan dat ik jouw specifieke vraag echt goed kan beantwoorden. Beste wat je denk ik kan doen, is een paar tools testen op gebruiksgemak en dan bij de tools zelf navragen of dit mogelijk is in hun online rapport optie.
Succes!
Hey Eelko,
Ik wil een bedrijfsscan maken. Per bedrijf vullen zo’n 2 à 5 mensen die in. Ze krijgen die scan dan via een linkje. En de eindscore uitdrukken in een spinnenweb – view met tekstuele duiding. Het zijn zo’n 40 vragen met 3 antwoordmogelijkheden. Het gaat om zo’n 20 bedrijven per jaar. Welke keus is voor mij het beste?
Alvast bedankt voor je reactie 🙂
Hallo Jan,
Dat kan ik helaas niet echt voor je bepalen. Ja, ik heb ze allemaal getest. Anders had ik ze ook niet kunnen beoordelen natuurlijk. Maar niet wat betreft deze specifieke wens, eis of voorkeur. Daarvoor zul je echt even zelf moeten gaan testen met de tools die nu intrinsiek je voorkeur hebben. Wellicht dat in de beschrijvingen van de features bij de diverse tools wel iets staat beschreven over het kunnen tonen van een spinnenweb via de online rapportage binnen de tool. Is dat niet mogelijk, dan is het denk ik een kwestie van de data exporteren en er in Excel een spinnenweb van maken.
Beste Eelco, dank voor je informatie. Heb je ook een tip voor een instrument dat je kunt gebruiken om de uitkomsten (antwoorden op de vragen) automatisch te verwerken in een rapportage. En ik ben ook benieuwd naar hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Heb jij een idee? Alvast dank.
Hallo Paula,
Als je daarmee een survey tool bedoelt die ook de optie biedt om dat in een online rapport/dashboard te doen dan kan ik zeggen dat ze dat vrijwel allemaal kunnen. Iedere tool biedt een online rapportage optie. Ik heb alleen geen idee of dat ook standaard in de gratis varianten zit. Als er kosten aan verbonden zijn, dan verschilt dit per survey tool. Je zult dan even moeten kijken/spieken bij de tools die jouw voorkeur hebben naar de verschillende licenties/abonnementen en kijken bij welke prijs de online rapportage is inbegrepen. Dat weet ik dus niet uit mijn hoofd helaas.
Ik wil graag een poll maken waar men kan stemmen om een top 40 samen te kunnen stellen.
dus ongeveer 180 nummers als antwoorden en waar je er dan 40 van kunt selecteren.
Welke online tool (liefst gratis) kan ik dat mee doen?
Groetjes Luc
Hallo Luc,
Als het doel enkel is om uit een lijst van 180 antwoorden er 40 te selecteren, zonder dat hier een rangorde aan vast moet zitten, dan zal in principe in iedere tool die vraag te maken/programmeren zijn. Waar je wel tegenaan zal lopen bij iedere gratis versie is de beperkte hoeveelheid aan respondenten die je kan verzamelen. Als je er namelijk onbeperkt vragen in kan stellen en je kan ook oneindig veel respondenten verzamelen, dan valt er niets te verdienen natuurlijk.
Test er dus een paar uit zou ik zeggen en kies de tool die je het prettigst vindt werken. Succes met je onderzoek!
Eelco
beste Eelco,
dank voor je reactie.
Is bedoeld om de aantallen te tellen hoeveel personen voor welk nummer gekozen hebben.
de rangorde kan ik dan zelf maken.
bedoel je dan dat mensen op een gegeven moment mijn stem formulier dan niet meer kunnen invullen omdat er een max. aantal bereikt is?
Als ik er voor zou betalen, welke tool is dan de goedkoopste oplossing voor mij?
ik ben nu de nummer 2 van de lijst aan het proberen.
Hallo Luc,
Precies. Er zal een grens zijn qua aantallen deelnemers en bij meer zul je direct moeten gaan betalen, vermoed ik.
Je zou eens kunnen kijken bij Questionpro. Die bieden een zeer uitgebreide gratis versie aan. En per vragenlijst kun je gratis 1.000 respondenten verzamelen. Daar zou je denk ik prima mee uit de voeten moeten kunnen.
Groet,
Eelco
Hoi Eelco!
Wat vind jij van de tool Typeform? Is deze ook goed te gebruiken? Of valt deze tegen?
Mijn eerlijke antwoord? Dat weet ik (nog) niet…
Er is een vernieuwde versie van deze blog in de maak waarin ik niet 6, maar 15 tools wil behandelen. En Typeform zal er daar eentje van zijn. Ik kom het als respondent wel met enige regelmaat tegen en vind het er aan de voorkant, dus de respondent zijde, goed uitzien. Maar ik heb dus nog geen idee hoe prettig de tool is om mee te werken.
Beste Eelco,
Dank je wel voor je informatieve blog. Ik heb er veel aan gehad. Ik wil voor mijn bedrijf in de maakindustrie een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. Bedoeling is iedere maand een vaste vragenlijst naar zo’n 20 klanten te sturen. Ik vind het belangrijk dat de enquête er professioneel uitziet (dat ik opmaak en layout zelf kan bepalen) en per mail kan worden verzonden. Uit jouw blog en een kijkje op de websites van de partijen maak ik op dat dit eigenlijk voor alle tools geldt. Kun je me bevestigen dat dit inderdaad zo is?
Hallo Rolien,
Ja in principe geldt inderdaad voor alle tools dat je er een goede en professioneel uitziende online survey mee kan maken. Je moet bij je keuze dus vooral gaan letten op het aantal vragen dat je kan/mag programmeren in een (neem ik aan) gratis versie. En hoeveel data je mag verzamelen, dus hoeveel respondenten je per vragenlijst mag werven. En verder is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Je hebt de websites bekeken en vast een paar tools als beste keuze aangemerkt. Test die gewoon even en pak de tool die voor jou dan het meest prettig werkt. Succes met je onderzoek!
Hoi Eelco,
Voor mijn werk ben ik op zoek naar een (online) vragenlijst die per mail te versturen is. De vragenlijst is simpel (8 vaste basic vragen) maar moet worden verstuurd naar verschillende groepen (ongeveer 15) die een vaste samenstelling hebben maar iedere week/maand komen er groepen bij en vallen er groepen af.
Oftewel; bij het invullen van de vragen en bij het uitvoeren van de analyse moet duidelijk onderscheid te maken zijn tussen de verschillende groepen.
Daarnaast wil ik wekelijks verschillende dashboards kunnen maken en deze online (ipad/iPhone) kunnen benaderen. Ook wil ik in deze dashboarden analyses kunnen doen en extra persoons gegevens van de respondenten kunnen toevoegen.
Hopelijk kun jij me een advise geven want zoals je zelf al zegt, zoeken via google naar een geschikte tool is onbegonnen werk als je zelf de juiste kennis niet hebt!
Hallo Daisy,
Leuke vraag! En het antwoord dat ik hierbij wilde geven, was te uitgebreid voor een reactie onder deze blog. Mijn antwoord per mail heb je gelukkig ontvangen en gelezen. Succes met je onderzoek!
Eelco
Beste Eelco, dank voor het delen van je kennis. Ik wil eigenlijk evt via een link een klein vragenlijstje maken waarbij mensen dan gericht vragen kunnen stellen en antw. krijgen of ze last hebben van deze kwaal. Dit betreft dan een formulier met vraag en antwoord. Welke tool kan ik hiervoor gebruiken? Alvast dank voor jecreactie.
Hallo HGB,
Leuk idee! Ik zit voor de concrete uitvoering hiervan een beetje te denken aan het maken van een quiz. Deze optie is in een aantal tools beschikbaar. Daarbij kun je dus vragen stellen en bij goede of foute antwoorden tekst en uitleg geven. In dit specifieke geval kun je dan tekst en uitleg geven m.b.t. het wel of niet last hebben van een bepaalde kwaal.
Een andere optie is om een tool te kiezen waarbij je een normale vragenlijst kan maken en aanvullende tekst en uitleg in beeld kan laten verschijnen op basis van een of meer specifieke antwoorden.
Is optie 1 de beste optie, dan moet je even nakijken bij de tools welke een quiz optie bieden. Is optie 2 de beste optie, dan moet je nakijken bij welke tools het mogelijk is om tekst en uitleg in beeld te laten verschijnen op basis van bepaalde antwoordopties (en dus kwalen en/of symptomen).
Ik weet niet uit mijn hoofd welke tools voor welke opties het meest geschikt zijn. Dat zoekwerk laat ik kortom graag aan jou over. Succes in ieder geval!
Hi Eelco, bedankt voor de heldere uitleg. De tools hoe deze nu beschreven staan voldoen bijna helemaal aan de gestelde eisen voor het onderzoek waar ik mee bezig ben. Echter ben ik op zoek naar een tool waarbij de mogelijkheid geboden word achteraf een mail te sturen richting de respondent waarin een korte omschrijving gegeven wordt van de score van de vragenlijst.
Hallo Caitlin,
Ik vermoed dat meerdere tools dit kunnen hoor. In ieder geval is het bij SurveyGizmo mogelijk. Ik zou bij de tool die nu favoriet is bij je navraag doen bij de makers zelf of deze optie beschikbaar is in de tool en zo ja welke kosten hier dan aan verbonden zijn. In de gratis licenties zal het namelijk niet aanwezig zijn, gok ik. Succes in ieder geval met je onderzoek! Mocht je ergens hulp of assistentie nodig hebben, of simpelweg een vraag hebben die dringend antwoord behoeft, stuur dan vooral even een mailtje.
Eelco
Hallo Eelco,
Dank je wel voor deze duidelijke en overzichtelijke informatie over het maken van enquetes. Voor de organisatie wil ik een enquete uitvoeren over de interne communicatie. Ik kan nergens informatie vinden over de privacy van de respondenten. Krijg ik de antwoorden anoniem? Dit is nl wel de bedoeling.
Hallo Jiske,
Of jij de antwoorden anoniem krijgt of niet hangt vooral af van de wijze waarop jij de respondenten uitnodigt. Als jij namelijk personen uitnodigt via e-mail vanuit de te gebruiken survey tool zelf dan kan het zomaar zijn dat het e-mailadres van de respondent in de database met antwoorden wordt opgeslagen. Vaak kun je dit overigens ook uitschakelen hoor. Al die tools zijn namelijk met hun tijd meegegaan door volledig in lijn te zijn met de AVG wetgeving. Ook kan het zijn dat in een database automatisch data m.b.t. geo locatie (dus plaats, postcode, lengte- en breedtegraad) wordt opgeslagen, ongeacht de wijze van uitnodigen. Dit kun je ook uitzetten. Wanneer je mensen enkel de optie biedt om deel te nemen via een link, bijvoorbeeld door die link op een website te plaatsen of de link in te voegen in een nieuwsbrief of e-mail van de organisatie dan zal hoe dan ook geen e-mailadres worden opgeslagen. Geo locatie gegevens wel. Maar zoals gezegd kun je dit ook uitzetten. En daarmee is een deelnemer aan je onderzoek volstrekt anoniem.
Succes met je onderzoek!
Ha Eelco, bedankt voor je informatieve blog.
Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om via een tool een redelijk complexe enquete uit te sturen. Het is in ieder geval noodzakelijk om kruistabellen te maken. Nu wil ik graag betalen voor een goede tool, maar ik heb het maar éénmalig nodig.
Is er ergens iets beschikbaar waar je bijvoorbeeld per vragenlijst kunt betalen? Ik heb het nog niet kunnen vinden.
Groet, Carolien
Hallo Carolien,
Bij mijn weten is betalen per vragenlijst nergens mogelijk. Diverse tools bieden betaaloplossingen per maand. Dat is denk ik de beste optie om een tool op te selecteren. En als het echt bij een eenmalige vragenlijst blijft, dan zou ik allicht kiezen voor het jezelf besparen van de nodige tijd door het voor die ene keer uit te besteden.
Succes met je onderzoek!
Eelco
Voor mijn korte vragenlijst aan ca 60 respondenten is het heel belangrijk dat mensen maar 1 keer kunnen invullen. Heb je een idee of er een functie op 1 of meer van de besproken online tools beschikbaar is?
Hallo Corrie,
Ik weet het in ieder geval zeker van Questionpro en SurveyGizmo. Maar ik vermoed dat alle tools dit hebben hoor, in ieder geval in de betaalde licenties. Bij gratis licenties vraag ik het me zeer af. Maar dat kun je prima terugvinden op de webistes van iedere tool. Succes!
Alvast bedankt om al deze informatie zo helder op papier te zetten! Het was zeer uitzonderlijk dat ik een enquete moest maken maar je uitleg heeft me goed geholpen. ik gebruikte de eerste tool.
Ik wil wel geen mails achteraf meer ontvangen! Wou je gewoon bedanken!
Hallo Nancy,
Graag gedaan! Dit is nu precies de reden waarom ik de blog geschreven heb, om anderen een beetje te kunnen helpen.
Hoi Eelco,
Bestaat er een tool die volledig gratis is in gebruik, maar wanneer je hem effectief online gebruikt je wel moet betalen? We doen een onderzoek en zouden graag ruim op voorhand alles klaarzetten, maar nog niets online gooien. Zo willen we pas betalen wanneer we de mensen effectief bevragen.
Bedankt!
Hallo Jonas,
Als je meer nodig hebt dan het gratis Google Forms of de Microsoft variant hierop dan is er wellicht een volledig gratis optie die je alles biedt wat nodig is. Dat is namelijk Questionpro. Ik ben zo’n vijf jaar klant bij ze geweest, maar heb uiteindelijk voor een iets betere en meer gebruiksvriendelijke tool gekozen.
Waarom ie voor jou wellicht zeer geschikt is? Omdat ze op afstand de beste gratis versie aanbieden. Kijk er eens rustig naar. Dan zul je zien dat je zowel qua functionaliteiten als qua aantallen respondenten die je kan werven prima uit de voeten kan.
In het verleden zou er ook een andere optie zijn geweest, namelijk Qualtrics. Het gebruik was gratis en je moest betalen voor het werven van respondenten. Dan praat ik wel over een aantal jaren geleden. Ik weet niet hoe hun verdienmodel er nu uitziet.
Hoe dan ook: succes met je onderzoek!
Eelco