Jouw medewerkers zijn een geweldig klankbord

Maak hier gebruik van en word een nog betere werkgever voor huidige en toekomstige medewerkers

Medewerkerstevredenheidsonderzoek maakt je bedrijf nóg beter

Medewerkerstevredenheidsonderzoek met marktonderzoeksbureau EM Onderzoek: maak je bedrijf nog beter voor medewerkersrs

“Een tevreden medewerker is een blije medewerker”. Een uitspraak waar geen speld tussen te krijgen is. Vandaar ook dat het alles behalve een slecht idee is om die tevredenheid te achterhalen. Bijvoorbeeld door een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) uit te voeren. Het liefst ook periodiek, zodat duidelijk is dat bijvoorbeeld een hoge score en dus hoge tevredenheid niet een incident is. Maar juist een kernwaarde van het bedrijf.

Zeer nuttig onderzoek. En je kunt er ook zeer snel werk van maken. Het is namelijk zo gepiept. Kwestie van medewerkers vragen hun algehele tevredenheid uit te drukken in een rapportcijfer en klaar. Op naar een mooie score! Was het maar zo simpel…

Goed medewerkersonderzoek is meer dan enkel een cijfer

Leuk een rapportcijfer, maar wat vertelt het je precies? Nou, niet zo heel veel. Denk maar eens terug aan de tijd op de middelbare school bijvoorbeeld. Wat deed jij als een leraar de nagekeken proefwerken uitdeelde? Ja, naar het behaalde cijfer kijken. En dan? Zoeken naar de foute antwoorden. Dat waren namelijk die je kon verbeteren. En ook de antwoorden bekijken waarvan je tijdens het maken twijfelde of ze goed zouden zijn. Dat waren de onverwachte meevallers van zo’n proefwerk. Je bladerde het proefwerk dus goed door, zodat je het cijfer kon duiden. En nee, bij die toets waar je niet voor had geleerd en toch een voldoende haalde, was het vooral grinniken vanwege het geluk dat je ermee weg kwam.

Logisch dus dat bij een tevredenheidsonderzoek je meer aan medewerkers moet vragen dan enkel een rapportcijfer. Zo’n getal alleen is niet van waarde als de duiding ontbreekt. En precies daar komt EM Onderzoek goed van pas.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek op de EM Onderzoek manier

Natuurlijk is het goed om navraag te doen naar een algeheel oordeel. Het geeft houvast, het is een ijkpunt en een goed middel om met de tijd te achterhalen of bepaalde verbeteringen ook leiden tot meer tevredenheid. Maar een goed cijfer zou bij dergelijk onderzoek niet het ultieme doel moeten zijn. En daarom is het bij EM Onderzoek niet de heilige graal die we centraal stellen.

Ons medewerkerstevredenheidsonderzoek richt zich juist op datgene wat er achter het oordeel of rapportcijfer schuil gaat. Het waarom moet boven tafel komen. Want alleen die informatie geeft jou de inzichten die nodig zijn om jouw organisatie nog beter te maken voor de medewerkers.

Is er nog meer dat onze werkwijze kenmerkt? Jazeker. Niet ieder bedrijf is hetzelfde. En precies om die reden willen we ver weg blijven van het gebruik van een standaard vragenlijst. 

Dit is de EM Onderzoek aanpak

Heel simpel gezegd beginnen we dus pas echt met onderzoeken, nadat is gevraagd om een algemeen cijfer. We willen namelijk de motivatie achter dat rapportcijfer weten. Pas dan heeft een medewerkerstevredenheidsonderzoek meerwaarde. Alleen doen we onze werkwijze dan nog altijd tekort. Wat die werkwijze is, dat leggen we uiteraard kort aan je uit.

Het waarom achter iemands (on)tevredenheid

Dit ligt misschien voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk om aan te stippen. Een cijfer of oordeel krijgt pas echt waarde als je navraagt waarom iemand dit cijfer geeft. We zullen daarom altijd doorvragen.

De open antwoorden die hieruit voort komen, analyseren we uitvoerig na het bevragen van de werknemers. Die antwoorden bevatten namelijk een schat aan informatie. Ze leggen niet alleen de belangrijkste redenen bloot waarom mensen graag bij jouw bedrijf werken, de antwoorden herberen ook concrete en direct toepasbare verbeterpunten.

Omdat het daarnaast ook leuk en informatief is om zelf een blik te werpen op deze open antwoorden, leveren we ze allemaal op. Ongefilterd en niet gecensureerd. Zo heb jij als eindverantwoordelijke ook het volledige en dus eerlijke beeld dat het medewerkerstevredenheidsonderzoek schetst.

Niet alleen plus-, maar ook verbeterpunten

De waarom vraag die volgt op een algeheel oordel of rapportcijfer geeft zoals gezegd al de nodige plus- en verbeterpunten voor de organisatie. De rest van de antwoorden, en dat zijn er natuurlijk meer dan genoeg, leggen deze zaken ook bloot. We zullen bij het analyseren en rapporteren van de resultaten dan ook het volledige verhaal vertellen. Het is immers erg leuk en vleiend om te zien waar je goed in bent, maar een organisatie wordt nog beter voor haar medewerkers als de verbeterpunten bekend zijn. Dat zijn immers de zaken waar je mee aan de slag moet. 

Geen standaard vragen, maar maatwerk

Is jouw organisatie hetzelfde als ieder willekeurig ander bedrijf? Met allemaal hetzelfde soort medewerkers, dezelfde missie en visie, bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden of vrijdagmiddagborrels? Wordt op precies dezelfde manier leiding gegeven? Nee, natuurlijk niet. Dus waarom moeten de vragen die in een MTO gesteld worden voor ieder bedrijf precies gelijk zijn?

Goed marktonderzoek betekent in ons geval maatwerk. En dat betekent dat we niet klakkeloos een vragenlijst gebruiken uit eerder onderzoek en deze één op één hergebruiken. Dit wil niet zeggen dat geen van de vragen hetzelfde zal zijn. Sommige onderwerpen zijn namelijk universeel, denk aan salaris of vakantiedagen. En dus zal in bijna al het tevredenheidsonderzoek onder medewerkers gevraagd worden wat iemand van zijn of haar salaris vindt. Zaken die specifiek zijn voor jouw organisatie worden uitgewerkt in aparte vragen. Precies het stukje maatwerk dat het onderzoek echt goed maakt.

De bevlogen medewerker: die is pas blij!

De bevlogen medewerker? Precies! Bevlogenheid is, zo blijkt uit onderzoek, een uitstekend instrument om tot betere prestaties te komen. De focus op enkel en alleen iemands tevredenheid is daarom onvoldoende. We willen via het uit te voeren onderzoek voor je achterhalen in welke mate de medewerkers met passie en energie hun werkzaamheden uitvoeren. Of wat het werk zo leuk maakt dat ze hiet (bijna) iedere dag met zo veel plezier uitvoeren.

Het principe van bevlogenheid is namelijk simpel: iedere bevlogen medewerker is tevreden, maar niet iedere tevreden medewerker is bevlogen. Dat maakt het tot een belangrijk instrument om organisaties nog beter te maken. Niet meer dan logisch dat het onderdeel uit moet maken van een goed tevredenheidsonderzoek.

Onafhankelijkheid leidt tot eerlijke en echte antwoorden

Bij dit type marktonderzoek moet de anonimiteit van de deelnemer volledig gewaarborgd zijn. En moet iemand echt het gevoel hebben dat hij of zij alles kan zeggen. Zonder dat “de baas” over de shouder meekijkt.

Een open deur wellicht, maar het is heel eenvoudig om de onderzoeksopzet zo te laten zijn dat een deelnemer wel het idee heeft dat wel wordt meegekeken. Logisch gevolg: de data weerspiegelen niet de realiteit en de resultaten zijn minder bruikbaar. De oplossing is gelukkig simpel. Wij verzorgen het uitnodigen van de medewerkers. In de begeleidende e-mail benadrukken we onze onafhankelijkheid, want onafhankelijk zijn we, en we garanderen volledige anonimiteit. Zo weet iedere medewerker dat open en eerlijk antwoord gegeven kan worden, zonder mogelijke nadelige consequenties.

Bij grotere organisaties: inzichten per afdeling

Resultaten uit medewerkerstevredenheidsonderzoek zullen eigenlijk altijd op geaggregeerd niveau worden gepresenteerd. Oftewel: hoe scoort het gehele bedrijf op de onderzochte punten? Bij een grotere organisatie met meerdere afdelingen en directe aansturing of leiding geven op afdelingsniveau loont het de moeite om de resultaten ook per afdeling uit te werken. En om afdelingen onderling met elkaar te vergelijken.

Is deze situatie binnen jouw organisatie van toepassing, dan biedt EM Onderzoek uiteraard de mogelijkheid om de data te analyseren en rapporteren op afdelingsniveau. Niet alleen is ieder bedrijf anders, maar de verschillende afdelingen binnen een en hetzelfde bedrijf verschillen onderling. En dus nemen we dat graag mee in de resultaten.

Voor deze bedrijven mochten we al op onderzoek uit

Voor NEC-Nijmegen heeft EM Onderzoek een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd
EM Onderzoek heeft voor Fruity Line een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd
Voor het Jenevermuseum heeft EM Onderzoek een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Hopelijk heb je na het lezen van alle informatie een aardig beeld gekregen van EM Onderzoek en van de manier waarop wij een MTO uitvoeren. Mooi, dan is die missie in ieder geval geslaagd.

Maar wellicht heb je een of meer vragen die je nu meteen aan ons wil stellen. Dat kan gelukkig. Open de chat en stel je vraag. We geven je zo snel mogelijk antwoord.

Heeft je vraag minder haast? Wil je aanvullende informatie ontvangen? Of ben je al zo ver dat je een offerte of kostenindicatie wil ontvangen voor een uit te voeren onderzoek? Gebruik dan onderstaand formulier om met ons in contact te komen. 

5 + 1 =

Heiweg 219
6533 PC
Nijmegen

T: 024 - 78 55 663
@: info@emonderzoek.nl

Nieuw: @YourSurvey!
Met @YourSurvey is goed marktonderzoek eindelijk toegankelijk voor iedereen! Onderzoek van hoge kwaliteit tegen een zeer scherp tarief. Je hoeft niet meer zelf aan de slag te gaan of stagiair in dienst te nemen. En je hebt de garantie dat het marktonderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren marktonderzoeker. Waar wacht je dus nog op?

EM Onderzoek conformeert zich aan de nationale en internationale normen en gedragsregels van de MOA en ESOMAR

Jouw unieke onderzoeksvraag verdient echt een goed, bruikbaar en bovenal uniek antwoord. Ga dus nu op onderzoek uit en sla samen met ons die brug tussen vraag en antwoord.

Ga je zelf een marktonderzoek uitvoeren? Dan moet je daar wel de 15 allerbeste marktonderzoek tips bij gebruiken!

15 praktische marktonderzoek tips

Je bent nog één stap verwijderd van de 15 allerbeste marktonderzoek tips...

Vul hiernaast enkele gegevens in en het gratis e-book met de allerbeste marktonderzoek tips is voor jou. En wees gerust, je wordt niet bestookt met EM Onderzoek mails hierna. Hooguit een paar mailtjes per jaar. Erewoord.

Dank voor het invullen van je gegevens. Op naar het e-book! Je ontvangt zo snel mogelijk een mailtje.