PR-Onderzoek: waardevolle en oprechte aandacht
PR-onderzoek: gegarandeerd waardevolle aandacht

In de tijd dat Edwin Evers zijn ochtendshow maakte op de radio verzorgde Henk Blok het nieuws. Op de hele uren het serieuze nieuws en op de halve uren de berichten uit kranten en andere printed media. En er ging geen week voorbij of hij behandelde een bericht met feitjes over ons Nederlanders. Hoe we onze was doen, wat onze slaaprituelen zijn, wat we allemaal wel of juist niet mee zouden nemen naar een onbewoond eiland, en ga zo maar door.
Al die feitjes en weetjes waren gekoppeld aan bedrijven of merken die hiermee wat goede en waardevolle aandacht zochten. En ze werden verzameld met pr-onderzoek. Publiciteitsonderzoek is dus een uitstekende manier om in de schijnwerpers van de media te komen en zo jouw doelgroep te bereiken.
Persberichten gebaseerd op publiciteitsonderzoek worden namelijk graag door media opgepikt. Waarom? Omdat mensen het leuk vinden om feitjes tot zich te nemen en deze met hun eigen situatie te vergelijken. Berichten met resultaten uit pr-onderzoek worden daarom veel gelezen. En minstens zo belangrijk, ook veel geliked en gedeeld. De kosten zijn daarnaast een fractie ten opzichte van een dure reclamecampagne en de waardevolle aandacht is vele malen groter.
Het uitvoeren van pr-onderzoek geeft je de garantie op een mooie plek in de schijnwerpers. Het verbetert het imago van je bedrijf en versterkt de naams- of merkbekendheid. Wat wil je nog meer?
Publiciteitsonderzoek: hoe werkt het precies?
Voor het uitvoeren van een goed pr-onderzoek bestaat wat EM Onderzoek betreft geen standaard opzet of vaste formule. Nou ja, wel een beetje. De opzet en uitvoering moet namelijk aansluiten bij het uiteindelijke doel en de beoogde doelgroep. Dat verdient wat nadere uitleg.
Is het doel om via landelijke media een zo breed mogelijk publiek te bereiken, dan past daarbij een onderwerp en een set met vragen die van toepassing kunnen zijn op in principe alle Nederlanders. Daarbij is het niet van belang of gekozen wordt hele luchtige of juist serieuze onderwerpen en vragen. Zowel luchtig als serieus krijgt aandacht in de media. Is het doel juist om media te bereiken gekoppeld aan jouw specifieke branche dan zullen onderwerp en vragen hier nauw aan gerelateerd moeten zijn. Vaak zal dan ook niet gekozen worden voor luchtige of ludieke onderwerpen, maar past een serieuze insteek beter.
Het is in ieder geval belangrijk dat het onderwerp te maken heeft met jouw merk of bedrijf. Een schoenenmerk moet niet ineens een pr-onderzoek uit gaan voeren over klussen in huis bijvoorbeeld, maar trouw blijven aan het eigen merk en de eigen producten. Waarom? Omdat je simpelweg dichtbij je eigen merk en product moet blijven. Dat zal ook hetgeen zijn wat jouw doelgroep zal waarderen. Ook voor pr-onderzoek geldt: schoenmaker blijf bij je leest.
Veel van de bureaus en bedrijven die zich bezig houden met publiciteitsonderzoek hanteren een werkwijze waarbij ze de uiteindelijke krantenkoppen (of berichtentitels van online artikelen) als uitgangspunt nemen. De vragen formuleren ze hier omheen, hopend op het gewenste effect. De grote vraag is alleen of de mensen die uiteindelijk de vragen beantwoorden zo denken en handelen als gehoopt.
Daarom pakken wij het anders aan. Ja, we willen graag het onderwerp weten en van je horen in welke mate het moet gaan om een serieuze of meer man-bijt-hond aanpak. Daarna hanteren we een open en ruime blik, staren we ons niet blind op krantenkoppen of headlines en maken we een goede, passende en unieke vragenlijst. De eerlijke antwoorden die hieruit zullen volgen, leiden tot betere resultaten, pakkender inzichten en leukere weetjes en feitjes voor in het persbericht. Een ding houden we wel in het achterhoofd en dat is jouw doelgroep. Verliezen we die doelgroep uit het oog, dan sluit het onderzoek en daarmee ook het persbericht niet aan bij de mensen die je er juist mee wil bereiken.
PR-onderzoek: onze werkwijze in een notendop
Hierboven is al een beetje uit de doeken gedaan hoe we te werk gaan om publiciteitsonderzoek tot een zo groot mogelijk succes te maken. De stap-voor-stap aanpak is als volgt.
Input verzamelen
Vragenlijst op maat
Representatieve steekproef
Kraakheldere inzichten
Wat betreft de dataverzameling moeten we nog één ding vermelden en dat heeft alles te maken met de steekproef. Want hoeveel respondenten moet je nou verzamelen voor een pr-onderzoek dat de gewenste impact zal hebben?
Voor journalisten geldt vaak het principe “meer is beter”. Dus hoe groter het aantal respondenten, des te groter de kans dat het uiteindelijke persbericht ook opgepikt zal worden. Daarom wordt vaak gekozen voor 1.000 respondenten. Is dat een keiharde eis? Nee, dat niet. Maar feit is wel dat een persbericht met resultaten op basis van 200 respondenten veel minder kans van slagen heeft.
Een ondergrens ligt bij zo’n 400 respondenten. Bij dit aantal kan de data als representatief gezien worden voor de gehele doelgroep. Ronde en grotere aantallen werken echter nog beter en dus wordt vaak gekozen voor 500, 1.000 of zelfs nog meer. Is het echt nodig? Nee dus. Maar zoals eerder aangegeven, is de kans van slagen groter bij meer respondenten. Het maakt de betrouwbaarheid namelijk een stuk groter en geeft een journalist of redacteur net even dat stukje extra zekerheid.
We verstaan het vak van goed publiciteitsonderzoek
Voor een goed publiciteitsonderzoek bestaat geen vast foefje dat gevolgd kan worden. Het is maatwerk, het moet passen bij de organisatie, het marktonderzoek dient goed aan te sluiten bij het eventueel te promoten product en het moet passen bij de te ondervragen doelgroep.
Maatwerk dat marktonderzoeksbureau EM Onderzoek graag verzorgt. Op basis van jouw specifieke wensen en voorkeuren voeren we een volledig op maat gemaakt pr onderzoek uit. Hierbij wordt werk uit handen genomen en nadrukkelijk samengewerkt. Jij als klant bezit de kennis over het product en de te bevragen doelgroep. Wij beschikken over de kennis en ervaring om goed onderzoek uit te voeren en om resultaten te genereren die goed scoren in de media. Zo haal je het maximale rendement uit het uitgevoerde onderzoek. Rendement dat je ook verdient.
Voor deze bedrijven zijn we al eens op publiciteitsonderzoek uit gegaan. Wie weet mogen we je binnenkort wel toevoegen…








Dit gebeurt er zoal met de onderzoeksresultaten
Van aandacht in de landelijke media tot specifiek gebruik van de resultaten in whitepapers of infographics. De mogelijkheden van het gebruiken van resultaten uit pr-onderzoek zijn niet eindeloos, maar wel zeer talrijk. En dat maakt dit type onderzoek ook zo leuk, divers en toepasbaar binnen allerlei situaties waarin data een verhaal naar een hoger niveau kunnen tillen.
Hieronder staan enkele voorbeelden van toepassingen van data die EM Onderzoek heeft verzameld middels het uitvoeren van publiciteitsonderzoek.
NewsLab: Voor het eerst op date, wie gaat dat betalen?
PR bureau NewsLab heeft in opdracht van Tikkie gezorgd voor media aandacht afkomstig uit een door ons uitgevoerd pr onderzoek. Achterliggend thema: Valentijnsdag. En dus zijn ruim 1.000 Nederlandse consumenten de hemd van het lijf gevraagd over allerlei situaties die te maken hebben met daten en het betalen van de rekening na afloop. Uiteraard heeft het pr onderzoek leuke en media waardige resultaten opgeleverd. En die resultaten vonden hun weg richting De Telegraaf, Metronieuws en Marketingtribune.
Coebergh: Achter gesloten badkamerdeuren
Namens Coebergh is EM Onderzoek op zoek gegaan naar wat er zich zoal bij Nederlanders afspeelt in de badkamer. Coebergh wilde in opdracht van Hansgrohe van alles achterhalen over ons douchegedrag. Wat zijn onze grootste ergernissen? Hoeveel mensen moeten ’s ochtends douchen om echt wakker te worden? En maken we alles wel een beetje netjes schoon? De resultaten zijn breed opgepakt in de media. Onder andere Metronieuws en Wonen.nl gaven volop aandacht aan de resultaten.
Klarna: Emotional Shopping Index
In opdracht van Klarna hebben we meerdere onderzoeken uitgevoerd, waaronder een pr onderzoek waarmee Klarna de Emotional Shopping Index heeft kunnen samenstellen. De onderzoeksresultaten zijn enerzijds door Klarna gebruikt in een aantal whitepapers, bijvoorbeeld over hoe je de customer journey goeroe wordt van het online shoppen of tips over hoe je conversie maximaliseert tijdens de uitverkoop. en hebben daarnaast via diverse persberichten hun weg gevonden naar Emerce, Thuiswinkel.org, FashionUnited, InternetKassa en CustomerTalk.
Goede voornemens voor het nieuwe jaar
Een eerste voorbeeld betreft een onderzoek dat we in eigen beheer hebben uitgevoerd eind 2015. Bewust bedoeld als test of we met een eigen pr-onderzoek de pers konden halen, liefst landelijk. En dat lukte. Het zelfgeschreven persbericht met daarin resultaten betreffende goede voornemens voor het nieuwe jaar haalde in eerste instantie Omroep Gelderland. Dat was op zich al een mooi resultaat. Maar het werd nog beter, want op Nu.nl kregen de resultaten ook nog eens landelijke aandacht.
Nog even de voordelen op een rij
Dit zijn tot besluit in een notendop de voordelen van pr-onderzoek. Doe er dus ook je voordeel mee en zorg op die manier voor de aandacht die jouw merk of bedrijf verdien.
Vraag vrijblijvend om informatie of een offerte
Overtuigd van het nut van pr onderzoek? En overtuigd van onze meerwaarde? Dan heb je genoeg redenen om even een berichtje te sturen toch? We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.
Heiweg 219
6533 PC
Nijmegen
T: 024 - 78 55 663
@: info@emonderzoek.nl
Marktonderzoek
Klantonderzoek
EM Onderzoek Kennisbank
Jouw unieke onderzoeksvraag verdient echt een goed, bruikbaar en bovenal uniek antwoord. Ga dus nu op onderzoek uit en sla samen met ons die brug tussen vraag en antwoord.
Ga je zelf een marktonderzoek uitvoeren? Dan moet je daar wel de 15 allerbeste marktonderzoek tips bij gebruiken!