EM Onderzoek kennisbank:
Wat is bias?
Altijd handig om te weten, want zo kun je bias ten minste ook voorkomen.
Wat is bias, en wat zijn de gevolgen?
1. Selectie bias
2. Interviewer bias
Deze vorm van komt voor bij die methoden van dataverzameling waarbij er daadwerkelijk een gesprek is tussen een interviewer en een respondent. De bekendste vormen hiervan zijn face-to-face onderzoek en telefonisch onderzoek. De respondent kan, wil of durft de vragen niet naar eer en geweten te beantwoorden tegenover een echt persoon, maar kiest ervoor om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Het spreekt voor zich dat deze gegevens de uiteindelijke uitkomsten van een onderzoek sterk kunnen beïnvloeden.
Interviewer bias kan ook andersom werken, dus vanuit de interviewer zelf. Deze persoon is bijvoorbeeld vooringenomen of stuurt bewust danwel onbewust de antwoorden van de respondent. Het spreekt voor zich dat de antwoorden die dan gegeven worden door een respondent niet geheel conform de waarheid of werkelijkheid zijn en van invloed zijn op de resultaten.
3. Respons bias

4. Non respons bias
5. Extreme data bias
6. Bevestigings (confirmation) bias
Bias nummer zes in deze lijst is de bevestigings bias. En hierbij zijn de respondenten niet de boosdoener, maar ligt de oorzaak echt bij de onderzoeker zelf. Hij of zij heeft namelijk voorafgaand aan het onderzoek enkele aannames geformuleerd en zoekt nu naar bevestiging door een onderzoek uit te voeren. Bij het analyseren van de data zoekt de onderzoeker vervolgens enkel en alleen naar cijfers die de aannames bevestigen en dat zorgt natuurlijk voor uitkomsten en conclusies die de waarheid geweld aan doen. Verzamelde data moeten altijd met een open en onbevooroordeelde blik bekeken worden om deze vorm van bias niet op te laten treden.
7. Interpretatie (interpretative) bias
De zevende en laatste vorm van bias in dit artikel gaat over deelnemers aan een onderzoek die iets in het onderzoek onjuist interpreteren. En dus kan dan spraken zijn van, je raadt het al, interpretatie bias.
Het zal zeker niet het meest voorkomende type bias zijn en bij veel onderzoeken hoef je geen zorgen te hebben. Je stelt namelijk vragen die niet op meerdere manieren te interpreteren zijn en waarbij de antwoorden ook voor zich spreken. Dat is in ieder geval het idee van een goede vragenlijst: op feiten gebaseerd, zodat het voor de respondent allemaal kraakhelder en duidelijk is. Maar stel nu dat je met afbeeldingen of een filmpje iets duidelijk wil maken en hier vervolgens vragen over stelt. En dat beeldmateriaal wordt anders geïnterpreteerd door de respondent dan jij vooraf had gedacht. Zijn de antwoorden op de vragen dan nog wel juist, passend of bruikbaar? Grote kans van niet. De beelden moeten kortom echt op een enkele manier te interpreteren zijn, zodat antwoorden er ook echt bij passen.
Heel veel succes met je onderzoek!
Hopelijk kun je echt je voordeel doen met bovenstaande uitleg over bias. Nu je weet welke vormen van bias kunnen optreden, kun je er ook alles aan doen om te voorkomen dat er spraken zal zijn van bias in je onderzoek. En dat zorgt er gelukkig voor dat je een echt goed onderzoek uit zal voeren met goede data en de juiste resultaten.
EM Onderzoek wenst je heel veel succes met het uitvoeren ervan. Mocht je hier nog aanvullende tips bij kunnen gebruiken, dan hebben we nog iets voor je. Op onze website vind je namelijk een artikel waarin de beste 15 tips voor geweldig goed marktonderzoek zijn uitgewerkt. Wil je die tips bij de hand hebben? Dan hoef je alleen maar even op onderstaande button te klikken en kom je direct bij deze tips uit. Altijd goed om bij de hand de hebben nietwaar.
Heiweg 219
6533 PC
Nijmegen
T: 024 - 78 55 663
@: info@emonderzoek.nl
Marktonderzoek
Klantonderzoek
EM Onderzoek Kennisbank
Jouw unieke onderzoeksvraag verdient echt een goed, bruikbaar en bovenal uniek antwoord. Ga dus nu op onderzoek uit en sla samen met ons die brug tussen vraag en antwoord.
Ga je zelf een marktonderzoek uitvoeren? Dan moet je daar wel de 15 allerbeste marktonderzoek tips bij gebruiken!