Wat is een dataset

Een dataset is simpelweg het volledige bestand met alle antwoorden die respondenten hebben gegeven tijdens het veldwerk van een marktonderzoek. Bij een kwalitatief onderzoek gaat het dan bijvoorbeeld om de transcripties van de open interviews of de filmopnames en notulen van een groepsdiscussie en bij kwantitatief onderzoek is het een set met gegevens waarin de antwoorden op de voornamelijk gesloten vragen zijn ondergebracht. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor de data-analyse.

Natuurlijk kun je bij kwalitatief onderzoek meestal niet echt spreken van een dataset, ook al heb je bij dat type onderzoek uiteindelijk een enkel document waarin alle verzamelde gegevens zitten. Het is eigenlijk voornamelijk iets dat voorkomt bij onderzoek waarbij veel gegevens worden verzameld middels voornamelijk gesloten vragen.

Deze gegevens komen in een tabelvormig databestand terecht, waarbij iedere kolom staat voor een vraag die wordt gesteld en iedere rij een deelnemer aan het onderzoek vertegenwoordigt. Bij online onderzoek wordt binnen de onderzoekstool waarin de internetvragenlijst is geprogrammeerd automatisch een dergelijke database aangemaakt. Wanneer middels schriftelijke vragenlijsten de data verzameld is, worden deze gegevens vervolgens ingevoerd in een tabelbestand dat door de onderzoeker zelf is gemaakt. Dit is vaak een Excel bestand.

Zijn alle gegevens verzameld en kan de data analyse beginnen dan zal er over het algemeen een SPSS bestand worden gemaakt. Excel documenten zijn gemakkelijk in dit statistische programma te importeren. Databases in tools voor online onderzoek zijn eigenlijk altijd binnen die tools als SPSS bestand te downloaden. Zo kan snel en eenvoudig aan de analyse van de data worden begonnen.

Heiweg 219
6533 PC
Nijmegen

T: 024 - 78 55 663
@: info@emonderzoek.nl

Nieuw: @YourSurvey!
Met @YourSurvey is goed marktonderzoek eindelijk toegankelijk voor iedereen! Onderzoek van hoge kwaliteit tegen een zeer scherp tarief. Je hoeft niet meer zelf aan de slag te gaan of stagiair in dienst te nemen. En je hebt de garantie dat het marktonderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren marktonderzoeker. Waar wacht je dus nog op?

EM Onderzoek conformeert zich aan de nationale en internationale normen en gedragsregels van de MOA en ESOMAR

Jouw unieke onderzoeksvraag verdient echt een goed, bruikbaar en bovenal uniek antwoord. Ga dus nu op onderzoek uit en sla samen met ons die brug tussen vraag en antwoord.

Ga je zelf een marktonderzoek uitvoeren? Dan moet je daar wel de 15 allerbeste marktonderzoek tips bij gebruiken!

Shares
Share This