Wat is een populatie bij het doen van (markt)onderzoek

De populatie bij een onderzoek of marktonderzoek is de gehele groep aan personen die centraal staat. Een ander woord om dit te omschrijven is de doelgroep of de onderzoekspopulatie. Het zijn die personen op wie de onderzoeksvragen betrekking hebben en dus ook de personen die deel moeten gaan nemen aan het onderzoek. Het zal in verreweg de meeste gevallen ondoenlijk zijn om alle personen binnen een populatie te bevragen. Vandaar dat voor het uitvoeren van het onderzoek een steekproef wordt getrokken uit deze groep mensen.

De samenstelling van de onderzoekspopulatie is van groot belang

Bij het uitvoeren van een onderzoek is het echt van cruciaal belang dat je van tevoren goed nadenkt over de samenstelling van je populatie. Je wil namelijk wel aan de juiste mensen vragen stellen, zodat je ook data verzamelt waar je uiteindelijk echt iets aan hebt. Want zeg nou zelf, als je een nieuwe auto gaat kopen, dan wandel je ook niet zomaar de eerste de beste showroom binnen. De kans is dan namelijk groot dat je niet de auto vindt waar je naar op zoek bent. Zo werkt het eigenlijk ook met het bepalen van de doelgroep. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Het bepalen van de juiste doelgroep: waar moet je op letten?

Er zijn eigenlijk maar twee dingen waar je echt op moet letten bij het bepalen van de juiste doelgroep, namelijk:

  1. Hoe is mijn doelgroep precies opgebouwd, wat is hun achtergrond, wat zijn de criteria waaraan iemand moet voldoen om tot de doelgroep te behoren?
  2. Hoe groot is mijn uiteindelijke doelgroep?

Het eerste wil je weten, omdat je vanzelfsprekend enkel vragen wil stellen aan de juiste personen. Stel dat jouw doelgroep bestaat uit mensen die in een bepaald merk auto rijden, dan heeft het logischerwijs geen enkel nut om mensen te betrekken bij je onderzoek als ze niet aan dit criterium voldoen. En het tweede wil je weten, omdat de grootte van de uiteindelijke doelgroep zal bepalen of er kwalitatief of kwantitatief onderzoek uitgevoerd moet gaan worden. Een grote doelgroep leent zich namelijk uitdrukkelijk wel voor het verzamelen van veel gegevens middels gesloten vragen. Een kleine onderzoekspopulatie is juist weer perfect voor het doen van kwalitatief onderzoek.

En wat als je niet precies weet wat de populatie is?

Stel nu dat je een onderzoek uit wil gaan voeren, maar helemaal geen idee hebt wat de doelgroep is? Je wil bijvoorbeeld weten, en daar komt weer een voorbeeld dat is gerelateerd aan auto’s, welk type persoon het liefste rijdt in een compacte auto dan pas je daar je onderzoek op aan. Hoe? Door voorafgaand aan het daadwerkelijke onderzoek over compacte auto’s enkele vragen te stellen die bepalen of een persoon graag in een dergelijke auto rijdt of niet en daar diverse achtergrondvragen aan te koppelen. Door het stellen van de achtergrondvragen kan een respondent profiel gemaakt worden dat een goed beeld geeft van deze doelgroep.

 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bepalen van de populatie juist het onderwerp is van het onderzoek. In dat geval wordt een specifiek doelgroepenonderzoek uitgevoerd. De antwoorden op de vragen zorgen zo voor een zeer nauwkeurig beeld wat de de doelgroep is. Dit gebeurt vaak bij het lanceren van een nieuwe dienst of een nieuw product, waarbij op voorhand natuurlijk wel een idee is wie in potentie de kopers zijn, maar dat alles behalve met zekerheid is vast te stellen. Juist door het uitvoeren van een dergelijk doelgroepenonderzoek wordt de potentiële klant of koper in kaart gebracht en kan het product of de dienst gericht bij deze personen onder de aandacht worden gebracht.

Is alles duidelijk of kan EM Onderzoek nog ergens mee helpen?

Hopelijk heb je met bovenstaande tekst en uitleg de informatie gekregen over het wat en hoe van een onderzoekspopulatie en kun je de volgende stappen zetten in je (markt)onderzoek. Zijn er toch nog zaken waar EM Onderzoek je mogelijk mee kan helpen? Aarzel dan niet en neem vooral even contact op. En het maakt niet uit of het dan gaat om een aanvullende vraag of dat je daadwerkelijk hulp nodig hebt bij het uitvoeren van je onderzoek. EM Onderzoek helpt je in alle gevallen graag.

Heiweg 219
6533 PC
Nijmegen

T: 024 - 78 55 663
@: info@emonderzoek.nl

Nieuw: @YourSurvey!
Met @YourSurvey is goed marktonderzoek eindelijk toegankelijk voor iedereen! Onderzoek van hoge kwaliteit tegen een zeer scherp tarief. Je hoeft niet meer zelf aan de slag te gaan of stagiair in dienst te nemen. En je hebt de garantie dat het marktonderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren marktonderzoeker. Waar wacht je dus nog op?

EM Onderzoek conformeert zich aan de nationale en internationale normen en gedragsregels van de MOA en ESOMAR

Jouw unieke onderzoeksvraag verdient echt een goed, bruikbaar en bovenal uniek antwoord. Ga dus nu op onderzoek uit en sla samen met ons die brug tussen vraag en antwoord.

Ga je zelf een marktonderzoek uitvoeren? Dan moet je daar wel de 15 allerbeste marktonderzoek tips bij gebruiken!

15 praktische marktonderzoek tips

Je bent nog één stap verwijderd van de 15 allerbeste marktonderzoek tips...

Vul hiernaast enkele gegevens in en het gratis e-book met de allerbeste marktonderzoek tips is voor jou. En wees gerust, je wordt niet bestookt met EM Onderzoek mails hierna. Hooguit een paar mailtjes per jaar. Erewoord.

Dank voor het invullen van je gegevens. Op naar het e-book! Je ontvangt zo snel mogelijk een mailtje.

Shares
Share This